Άρθρο: "Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι"

Άρθρο: "Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι"

Εφημερίδα: Ελεύθερος Τύπος

Αναμφίβολα η Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχεται μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της πεντηκονταετούς ιστορίας της. Εξερχόμενη από την μεγαλύτερη διεύρυνση της, που την οδήγησε στο να αριθμεί πλέον 25 μέλη, αναζητεί αφενός την ταυτότητά της αφετέρου την οικονομική ισορροπία που θα διασφαλίσει την ορθολογική και ισότιμη ανάπτυξη διασφαλίζοντας τα συμφέροντα και ικανοποιώντας τους στόχους όλων των κρατών-μελών.
Στο μέτωπο των οικονομικών η πρόσφατη σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013 κατέδειξε το πρόβλημα και τις διαφορετικές προσεγγίσεις των εταίρων επί του θέματος.

Η αποτυχία σύγκλισης των απόψεων σε μια κοινή συνισταμένη για την επίτευξη συμφωνίας αποτελεί αναμφίβολα μια δυσμενή εξέλιξη. Σε καμία περίπτωση όμως δεν σηματοδοτεί την έλλειψη αλληλεγγύης και ενδιαφέροντος μεταξύ των μελών της Ένωσης. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν υπό την νέα προεδρεία της Ε.Ε. αυτή τη φορά με όλες τις πλευρές να έχουν διδαχθεί από τα λάθη τους και με αμετακίνητο στόχο εκτός από το εθνικό και το συλλογικό, ευρωπαϊκό, συμφέρον. Και τελικά όπως έχει δείξει η ιστορία και σε προηγούμενες σχετικές κρίσεις με τις αμοιβαίες υποχωρήσεις και διευκρινήσεις θα βρεθεί η χρυσή τομή που θα επιτρέψει την Ένωση όχι απλώς να ισορροπήσει αλλά και να κάνει νέα άλματα προς τα εμπρός.
Στο μέτωπο του ευρωσυντάγματος το «όχι» Γάλλων και Ολλανδών πολιτών στα δημοψηφίσματα πάγωσαν τη διαδικασία ισχύς της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης αλλά και επέτειναν το σκεπτικισμό για το χαρακτήρα και την ταυτότητα που θα πρέπει να έχει η Ε.Ε. των 25. Και στο μέτωπο αυτό, τα «όχι» δεν αποτελούν το τέλος της διαδρομής αλλά μια στάση αυτής. Θα ξεκινήσει και πάλι σύντομα πιο ολοκληρωμένη και υποκινούμενη από την επιθυμία κρατών και πολιτών για μια Ευρώπη ενωμένη και ανθρώπινη.
Η ευρωπαϊκή ένωση αποτελείται από 25 μέλη με διαφορετικές παραδόσεις, νοοτροπίες, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Έχουν όμως όλα κοινό στόχο την ευημερία και την ανάπτυξη μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Στα ευρωπαϊκά κράτη και ειδικά στους ευρωπαίους πολίτες έχει πλέον καλλιεργηθεί και εμπεδωθεί μια νέα ευρωπαϊκή αντίληψη και συνείδηση η οποία και τελικά αποτελεί την ισχυρότερη δύναμη για την υπερπήδηση όλων των εμποδίων στην πορεία της Ε.Ε. προς την ανάπτυξη πάντα όμως με γνώμονα την κοινωνική αλληλεγγύη. Διότι στο τέλος, παραφράζοντας την ρήση του Τζ. Κένεντυ, «είμαστε όλοι Ευρωπαίοι».